BIODIVERSITEITSBOOM
EEN HOTEL VOOR ALLES WAT LEEFT IN HET MIDDEN VAN EEN KELTISCHE BOOMKALENDER
In samenwerking met Bureau Niche en Charpentier is in de herfst van 2021 een biodiversiteitsboom geplaatst vlakbij Tilburg.
​
Deze boom stond ooit in de gemeente Renkum. Het is een Robinia. De boom werd geveld wegens stamvoetrot. Nadat de boom drie jaar bewaard is werd hij in drie stukken gezaagd, het rotte deel weggehaald en verder uitgehold en uiteindelijk gebruikt als constructie voor deze biodiversiteitsboom.
​
De boom biedt onderdak aan onder andere zwaluwen, vleermuiskasten, vlinders, bijen en vogels. In de boom zijn meer dan 50 holtes gecreëerd waarin allerlei dieren kunnen schuilen, overwinteren en broeden.
​
De boom vormt het hart van een Keltische boomkalender die een diameter van meer dan 30 meter heeft. 21 boomsoorten vormen een cirkel om deze biodiversiteitsboom heen.
​
THEESCHENKERIJ
VAN VARKENSHOK NAAR THEESCHENKERIJ
In samenwerking met Golondrinas is in de zomer en herfst van 2021 een varkenshok getransformeerd tot theeschenkerij.
​
De oude constructie is nagemeten, grotendeels afgebroken en met ijzereiken uit 1932, met scherven van WOII, is de oude constructie waar nodig vervangen.
Zagen met hout waar ijzer in zit is lastig omdat de lintzaag bot kan worden. Door de jaarringen te tellen heb ik vastgesteld waar het ijzer zich precies in de boom bevond en hebben we dit ijzer hout toch kunnen gebruiken, door slim om het ijzer heen te zagen.
​
De balken dakconstructie is gemaakt van een dunningsronde van Lariks stammen op het Oranje Nassau Oord, uitgevoerd door Vrij in Hout.
Gevel- en dakafwerking (binnenzijde) zijn gemaakt van Lariksen van Landgoed Quadenoord die waren aangetast door de letterzetter.
SOKKELS
HOUTEN SOKKELS TER DECORATIE
Sommige bomen hebben zulk mooi hout dat ze in de vorm van een sokkel al een kunstwerk vormen. Verrassende vormen en kleuren. Littekens en ziektes die de boom gedurende zijn leven heeft opgelopen vormen nu prachtige details.
​
Op het terrein van Vrij in Hout worden honderden sokkels van meer dan 40 soorten bomen opgeslagen, en de voorraad verandert voortdurend.
​
Hieronder een drietal voorbeelden. Een rode paardenkastanje, een witte paardenkastanje met bloedziekte en een haagbeuk met slaap.
KLOKKENTOREN
KLOKKENTOREN CASELLA KLOOSTER
Dit project is gemaakt in opdracht van de zusters van de Castella Kloostergemeenschap. De klok is al honderden jaren oud en verhuisde met de zusters mee vanuit Utrecht naar Hilversum.
​
In Hilversum heeft Vrij in Hout de klok een nieuwe toren gegeven. In deze nieuwe toren wordt de klok nog dagelijks geluid door de zusters om bijvoorbeeld het middagmaal aan te kondigen.
​
De hoofdconstructie bestaat uit vier kwarten van een prachtige Robinia met mareknoppen.
HEERLYCKHEID VAN ROOST
HISTORISCHE SPEELPLEK
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche en Jeroen Charpentier. Op de plaats waar 'de Heerlyckheid van Roost' stond in de middeleeuwen staat na 500 jaar eindelijk weer een toren. Een toren met veel speelse kenmerken in dit geval. Ook de oude fundering is weer zichtbaar gemaakt en de middeleeuwse neerhuisjes staan weer tussen de fruitbomen bij het kasteel. En een enorme picknicktafel voor de heerlijkheden van Roost. Het is een mooi park geworden en vormt een onderdeel van de toeristische Grachtroute. Hier kunnen kinderen heerlijk rover-en-ridder spelen of even bijkomen. Robiniabomen uit het Goffertpark in Nijmegen en uit het natuurtheater in Ede kregen een herbestemming in de objecten.
In een loods in Renkum zijn de onderdelen in elkaar gezet en per trailer naar Haacht (bij Brussel) vervoerd. Het project is uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Landsmaatschappij en de gemeente Haacht.
SLAG BIJ HEILIGERLEE
BELEEF EN ONTDEKROUTE
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche. Het beleefpad 'Slag bij Heiligerlee' begint met een tijdpoort die je terugbrengt naar het jaar 1568. Het jaar van de Slag bij Heiligerlee. In het natuurgebied de Hoogte ga je samen met Tammo op zoek naar de soldaten die daar gelegerd zijn. Onderweg kom je allerlei personages tegen die je vertellen hoe de slag op die mooie dag in mei heeft plaatsgevonden. In natuurgebied de Garst wandel je mee met Trijntje, het vriendinnetje van Tammo. Ook hier ontmoet je allerlei personages die je meer vertellen over het leven in dit veen- en kleigebied rond 1568. De routes zijn te lopen met een boekje of met een app.
MIDDELEEUWSE
SPEEL & ONTMOETINGSPLEK
ROTSELAAR (BELGIE)
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche. In Rotselaar (België) is een archeologische vindplaats getransformeerd in een speel- en ontmoetingsplek. De speeltoestellen zijn reconstructies van de opgegraven sporen van historische boerderijen. Er is Robinia hout gebruikt bij de realisering van een boerenwoning (vermoedelijk uit de Bronstijd), een hutkom en een rosmolen.
COOL NATURE LICHTENVOORDE
NATUURSPEELPLEK OOST GELRE
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche. In Lichtenvoorde is een Cool Nature natuurspeelplek gerealiseerd. Water, eilandjes en een hoge toren. De houten toestellen zijn gemaakt door Vrij in Hout. Het is een avontuurlijk gebied geworden waar je volop in, op, over en rond het water kan spelen. Er is een buitenklaslokaal en interessante onderzoekplekjes zodat de kinderen van nabijgelegen scholen hier bijvoorbeeld biologieles kunnen volgen.
JUFFERTJESPAD
NATUUR ROUTE
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche. Het Juffertjespad in de Horst biedt jong en oud toegang tot het natuurgebied waar door kraakheldere Leigraaf doorheen stroomt. Over deze Leigraaf zijn ook twee bruggetjes aangelegd. Het begin van het Juffertjespad wordt gemarkeerd door een plaquette van de oude schoolplaat (bijna 100 jaar oud) 'In sloot en plas'.
HET SPEELSE VELD
COOL NATURE SPEELPLEK
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche. In deze Cool Nature speelplek bij Beneden-Leeuwen staat water centraal. Het maakt deel uit van een waterretentiegebied en er kronkelt een brede waterweg doorheen. Aan, in en op het water kan gespeeld worden. In de hoge watertoren, waarvandaan je het hele gebied goed kan zien, kun je water oppompen. Dit loopt via gootjes rond de toren weer naar beneden. Er is een buitenklaslokaal boven het water en een paar spannende boomstambruggen over het water. Passend in het landschap zijn er ook een aantal fantasierijke wilgenbouwsels, aangelegd door Wim van der Zande. Het houtwerk is met veel aandacht gemaakt en aangelegd door Vrij in hout. De kinderen van de omliggende scholen hebben meegewerkt om deze geweldige speelplek tot stand te laten komen.
KEIHEUVEL
NATUUREDUCATIE
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche. De keimannetjeswandeling in Balen (België) biedt natuureducatie op een magische wijze aan waarbij de kinderen de natuur ontdekken en zelf gaan experimenteren. Het is een educatieve wandeling voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. Met acht speels vormgegeven informatiepunten worden kinderen op een interactieve manier betrokken. Kinderen leven nog in een magische wereld: in elke boomstam kan een keimannetje wonen. Hierdoor wordt de natuurbeleving bij de kinderen nog intenser.
BELEEFPAD KATTENBOS
KIJKWANDELING
Dit project is gemaakt in samenwerking met Bureau Niche. De kijkwandeling in de omgeving van het Kattenbos in Lommel is een boeiende ontdekkingstocht langs tien landschapsspots of kijkpunten. Deze landschapsspots laten je als een ontdekkingsreiziger met andere ogen kijken naar het landschap. Je zult versteld staan van wat er allemaal te ontdekken is. Het bijzondere aan deze landschapsspots is dat groot en klein, jong en oud er veel plezier aan zullen beleven en er bovendien flink wat kennis aan zullen overhouden. Zo sta je in een keer oog in oog met een ree of staat er een prachtige ‘glasmuur’ langs de route waar vroeger glas werd gewonnen voor de plaatselijke glasindustrie. De omgeving is erg afwisselend. Heidevelden, moeras, bos, stuifduinen, een windmolen, vennen, het beekje de Molse Neten en een archeologisch veldje. Stuk voor stuk boeiende plekken met een verhaal. De landschapsspots zijn speels en verrassend ingericht waardoor ze de wandelaar met andere ogen naar het landschap laten kijken.