Nieuws

 Terug Vrij in Hout

Vrij in Hout
Cool Nature
Tuinen
Sokkels
Meubels
Huizen
Decoraties
Advies
Informatie
Nieuws

Nieuws

Exposities
Deze zijn mogelijk op afspraak in werkplaats.

Fort Vechten

Elk derde weekend van oktober worden op Fort bij Vechten de houtdagen gehouden. Bij  Vrij in Hout kan men de verschillen in hout ervaren via de sokkels van meer als 30 soorten inlands hout  (afkomstig uit tuinen, arboretum en het gemeenteplantsoen). Zien, voelen en ruiken als thema bij een nadere kennismaking met de houtsoorten. Naast bekende aspecten als duurzaam en hardheid komen ook de geur (bijvoorbeeld van de Chamaecyparis, de atlasceder en de metasequoia) en het warme gevoel (weer de metasequoia) aan bod. Ook zijn de stammen van verschillende boomsoorten te zien.

Verzagen tot eindproduct

Tijdens de houtdagen is er ook een mobiele zaag, zodat de bezoeker de hele trits kan volgen van boom via verzagen en verwerken tot product.

Elk hout is bijzonder (expositie van vorig jaar)

Om het karakter van de houtsoorten, de jaarringen, de soms grote verschillen tussen het kernhout en het spinthout beter tot zijn recht te laten komen, heeft Ronald voorbeelden van kleine gebruiksvoorwerpen opgesteld. Een simpele schuine doorsnede van de stam van een cipres (Chamaecyparis), opgeschuurd en met schoongeborstelde bast, is mooie een snij- of kaasplank. Een doorsnede van de Auracaria (de apenboom of slangenden) laat vier ingegroeide zijtakken heel mooi zien. Voor de normale toepassingen is dergelijk hout niet geschikt, maar ze laten het karakter van de houtsoorten op een andere manier mooi uitkomen. Het vormen van gaffels in de stam bij de groei van robina zijn heel goed te zien in een snijplank van robiniahout. De twee kernen zijn volledig ingegroeid en met elkaar vergroeid tot een stevig stuk hout die lijkt op een uilenkop.

Kerstversieringen

Een nieuwe trend is te zien in de verschillende versierselen uit hout gedraaid die als kerstversiering kunnen dienen. Voorbeelden als een klokje uit de Chamaecyparis (mooi licht hout met een rustige tekening), een druppel van de fluweelboom waarbij de verschillende jaarringen goed zijn te zien door de lichte en donkere kleuren, een eikel met hoedje uit hout van de gouden regen (het donkere kernhout in groot contrast met het lichte spinthout, dat weer omgeven door een donkere bast) en heel speciaal een kerstbal uit een “slapende” beuk waarbij de verkleuringen door de schimmelaantasting een mooie tekening laat zien. Deze bal is in vieren gezaagd, uitgehold, van een kerstboomfiguur voorzien en weer aan elkaar geplakt, wat een apart beeld geeft.

Met hout kan dus meer dan verwacht

Houten versiering voor in de kerstboom, sokkels voor zomaar of om kunst op te plaatsen, kaasplankjes, niet alleen voor het gebruik maar als fraaie voorbeelden van de verschillende soorten hout en hun uitstraling.


Last modified: 12/20/12